Velkommen til en verden af Te
Te skaper harmoni og balanse
Den andre fjerner din ensomhet
Den tredje fjerner dine sorger og bekymringer
Den fjerde renser din sjel
Den femte løfter din ånd opp mot de udødelige Guder. ”
– Kina 1735
Nest etter vann er te den mest utbredte drikk i verden, og med teens meditative og helsegivende virkning opplever teen en sann renessanse her i det 21 århundre. Men hvorfor fasineres vi gang på gang av teen? Kanskje, fordi den har en evne til å avspeile både gamle og morderne verdier, som vi søker å tilpasse nåtidens livstid.
I motsetning til kaffe har teen en åndelig side, som inviterer til en indre ro og fordypelse. På 90-tallet ropte man etter raske stimulanser som dobbel espresso, og århundreskiftet sto i caffe lattens tegn.
Men teen er ikke en rask stimulans i en travel hverdag. Å nyte en kopp te er en opplevelse, som stimulerer sjelen og samler tankene, og kanskje det er nettopp derfor den stadig vekker begeistring verden over. Teen er unik, og bør nytes med respekt og verdighet.
Som alle andre tropiske varer har teen opplevd perioder med større og mindre etterspørsel. Noen år har teen vært svært populær, mens andre år har den stått i skyggen av andre nytelsesmidler. Teens historie er en spennende fortelling om dedikerte munker, handelskrigere og unge engelske handelsmenn, som reiste ut med store ambisjoner.
Mange av de unge te-pioner døde tidlig av tropiske sykdommer; men de som overlevde, var vitne til oppbyggingen av en av verdenstørste plantasjeindustrier..

Det opprinnelige navnet for te var Cha. Ordet stammer fra mandarin, og te betegnes stadig som cha mange steder i Kina. Odet ble overført fra de store handelsstasjonene, under Macao og Java, til portugisisk og hollandsk av europeiske handelsmenn, samt til persisk og hindi. I Midtøsten ble det til shai på arabisk, og til chai i Russland og i Tyrkia. Med tiden utviklet ordet te (uttales tay) fra den kinesiske Amoy-dialekten til tea på engelsk, thee på tysk, thé på fransk og te på spansk, italiensk, dansk, norsk og svensk.
På 1800-tallet i Danmark stavet man te med ”h” altså ”the”, og i skrivende stund er stavemåten ”te” korrekt dansk språkbruk. Men det er noe feil ved stavemåten ”te”. Det er, som om drikken taper en dimensjon med den nye rettskrivingen. Å stave the med ”h” gjør at det stadig fremstår som en elegant kulturskatt, med alt, hva det innebærer. Noen tradisjoner er det verdt å ta vare på. Men hvor startet fasinasjonen ved denne grønne eliksir?
Japanerne har stort sett aldri produsert svart te, og kineserne eksporterte opptil 90 % av den svarte teen de produserte. Teen smaker utmerket med melk, som også bidrar til å nøytralisere garvesyren.
Grønn te
Den ”originale” te
Grønn te er kjent for sin rene smak, vakre farge og gode egenskaper. Tebladene til grønn te dyrkes i plantasjer mange steder i Sørøst-Asia, hvor de høstes og bearbeides før de transporteres til Danmark. Grønn te er et rent naturprodukt og omtales ofte som den originale teen.
Den grønne teen er et ufermentert, rent naturprodukt som kun tørkes og varmebehandles enten med damp eller en kort ristning for å lukke bladcellene og dermed forhindre at en eventuell fermenteringsprosess starter. Hvis bladene begynner å gjære under fermenteringen, vil det påvirke teens smak.
I Kina foregår en vesentlig del av den grønne teproduksjonen fortsatt hos små produsenter etter gamle, tradisjonelle metoder. Dette gjelder spesielt de små topp-produksjonene.
Bladene spres ut på matter og ligger et par timer i solen før de varmebehandles med damp eller raskt vendes på store wok-lignende plater. Man bruker hendene til å vende bladene, og denne prosessen krever både hurtighet og øvelse. Bladene forblir grønne, men får en mindre intens farge. Kinesiske teer har ofte en mattere farge enn japanske grønne teer.
A.C. Perch’s Thehandel forhandler mange varianter av grønn te, som alle gir en helt unik smaksopplevelse. Les mer om de ulike variantene og kjøp dem online her eller på vår hjemmeside.
Bladknoppene kan bare høstes noen få ganger i året, og for mye nedbør i denne perioden kan ødelegge innhøstingen. Høstingen skjer ofte tidlig om morgenen, da skuddene fortsatt er godt beskyttet mot solen.
Det er viktig at bladene ikke plukkes for tidlig når man lager oolong. De friske bladene må også bearbeides umiddelbart etter plukking, da de ikke tåler å ligge for lenge. Noen ganger visner de litt på grunn av sollyset. Det er avgjørende at bladenes vanninnhold ikke er for høyt under bearbeidingen, da teen ellers kan få en jordaktig smak og miste sin aroma.
Når bladene har visnet litt, tørkes de til overflaten blir gulaktig. Bladhjørnene får en lett rødlig farge når de knuste bladene kommer i kontakt med oksygen i luften. Fermenterings- eller oksideringsprosessen varer én til to timer, og som med svart te avsluttes den med en brenning.
De kinesiske oolong-teene fermenteres vanligvis mellom 5 og 20 %, mens de taiwanske variantene ofte har en fermenteringsgrad på mellom 45 og 60 %. Jo mer teen fermenteres, desto mørkere blir den. Oolong-bladene er store, grove og ikke spesielt ensartede. Smaken er myk, rund og mild, og ikke like kraftig som svart te.
Oolong kan med fordel serveres i et glass, da teen har en usedvanlig vakker farge.