Velkommen til en verden af Te
Te skaper harmoni og balanse
Den andre fjerner din ensomhet
Den tredje fjerner dine sorger og bekymringer
Den fjerde renser din sjel
Den femte løfter din ånd opp mot de udødelige Guder. ”
– Kina 1735
Nest etter vann er te den mest utbredte drikk i verden, og med teens meditative og helsegivende virkning opplever teen en sann renessanse her i det 21 århundre. Men hvorfor fasineres vi gang på gang av teen? Kanskje, fordi den har en evne til å avspeile både gamle og morderne verdier, som vi søker å tilpasse nåtidens livstid.
I motsetning til kaffe har teen en åndelig side, som inviterer til en indre ro og fordypelse. På 90-tallet ropte man etter raske stimulanser som dobbel espresso, og århundreskiftet sto i caffe lattens tegn.
Men teen er ikke en rask stimulans i en travel hverdag. Å nyte en kopp te er en opplevelse, som stimulerer sjelen og samler tankene, og kanskje det er nettopp derfor den stadig vekker begeistring verden over. Teen er unik, og bør nytes med respekt og verdighet.
Som alle andre tropiske varer har teen opplevd perioder med større og mindre etterspørsel. Noen år har teen vært svært populær, mens andre år har den stått i skyggen av andre nytelsesmidler. Teens historie er en spennende fortelling om dedikerte munker, handelskrigere og unge engelske handelsmenn, som reiste ut med store ambisjoner.
Mange av de unge te-pioner døde tidlig av tropiske sykdommer; men de som overlevde, var vitne til oppbyggingen av en av verdenstørste plantasjeindustrier..

Det opprinnelige navnet for te var Cha. Ordet stammer fra mandarin, og te betegnes stadig som cha mange steder i Kina. Odet ble overført fra de store handelsstasjonene, under Macao og Java, til portugisisk og hollandsk av europeiske handelsmenn, samt til persisk og hindi. I Midtøsten ble det til shai på arabisk, og til chai i Russland og i Tyrkia. Med tiden utviklet ordet te (uttales tay) fra den kinesiske Amoy-dialekten til tea på engelsk, thee på tysk, thé på fransk og te på spansk, italiensk, dansk, norsk og svensk.
På 1800-tallet i Danmark stavet man te med ”h” altså ”the”, og i skrivende stund er stavemåten ”te” korrekt dansk språkbruk. Men det er noe feil ved stavemåten ”te”. Det er, som om drikken taper en dimensjon med den nye rettskrivingen. Å stave the med ”h” gjør at det stadig fremstår som en elegant kulturskatt, med alt, hva det innebærer. Noen tradisjoner er det verdt å ta vare på. Men hvor startet fasinasjonen ved denne grønne eliksir?
Læs meget mere i bogen The – fra blad til kop, hvor De kan fordybe Dem i theens oprindelse i den asiatiske verden, samt hvordan den blev opdaget af europærene og senere resten af verdenen.
Det vil si India, Sri Lanka og Afrika. Japanerne har stort sett aldri produsert sort te, og kineserne eksporterte opp mot 90% av den sorte teen de produserer, og teen smaker utmerket med melk, som også er med på å nøytralisere garvesyren.
Den ”originale” te
Grønn te er kjent for sin rene smak, skjønne farge og gode egenskaper. Tebladene fra den grønne teen dyrkes i plantasjer mange steder i Sydøst Asia, hvor de høstes og etterbehandles før de transporteres til Danmark. Grønn te er et rent naturprodukt, og betegnes ofte som den originale te.
Den grønne teen er et ufermentert, rent naturprodukt, som bare blir tørket og varmebehandlet med damp, eller med en kort risting, for å lukke bladcellene og dermed forhindre at en eventuell fermenteringsprosess skal begynne. Hvis bladene begynner å gjære under fermenteringen, vil det endre på teens smak.
I Kina foregår en vesentlig del av den grønne teproduksjonene fortsatt hos små produsenter etter de gamle, tradisjonelle metodene. Dette gjelder spesielt hos de små topp-produksjonene.
Bladene spres ut på matter og ligger et par timer i solen, før de varmebehandles med damp eller vendes raskt på store, woklignende plater. Man bruker hendene til å vende bladene, og denne prosessen krever både hurtighet og øvelse. Bladet er fortsatt grønt, men ikke like kraftig i fargen. De kinesiske teer er ofte mer matt i fargen enn de japanske grønne teer.
A. C Perch´s Tehandel forhandler mange varianter av de grønne teer, som alle bringer en helt unik smaksopplevelse. De kan lese mer om de grønne teer og kjøpe dem online her eller på hjemmesiden.
Bladknoppene kan kun plukkes få ganger om året, og for mye vann i denne perioden kan ødelegge innhøstningen. Høstingen skjer ofte tidlig om morgningen, ettersom skuddene da fortsatt er godt beskyttet mot solen.
Det er det ufermenterede, rene naturprodukt, som blot er blevet tørret og varmebehandlet med damp, eller med en kort ristning, for at lukke bladcellerne og forhindre en eventuel fermenteringsproces i at begynde. Hvis bladet begynder at gære under en fermentering, vil det ændre på theens smag.
I Kina foregår en væsentlig del af den grønne theproduktion stadig hos små producenter og efter de gamle, traditionelle metoder. Dette gælder især små topproduktioner.
Bladene spredes ud på måtter og ligger et par timer i solen, inden de varmebehandles med damp eller vendes hurtigt på store, woklignende plader. Man bruger hænderne til at vende bladene, og processen kræver hurtighed og øvelse.
Bladet er stadigt grønt, men ikke helt så skrigende i farven. De kinesiske theer er ofte lidt mere matte i farven end de japanske grønne theer.
A.C. Perch’s Thehandel forhandler mange varianter af den grønne te, som alle bringer helt unikke smagsoplevelser. De kan læse mere om de grønne teer og købe dem online her på hjemmesiden.